NUOLAIDOS

BALDŲ IR ĮRANGOS NUOMA

Grįžti atgal

Kaip išsirinkti fotografą savo vestuvėms, kiek tai kainuoja ir kodėl būtent tiek?

Kaip išsirinkti fotografą savo vestuvėms, kiek tai kainuoja ir kodėl būtent tiek?

Tam, kad surastumėt „savo“ fotografą, kartais reikia įdėti nemažai pastangų. Koks jis turi būti?  Ką jis privalo gebėti? Kiek ir kokių nuotraukų jis privalo padaryti? Kiek visa tai kainuoja?

Taigi, koks turi būti būtent Jūsų fotografas?

Pirmiausia, tai yra toks žmogus, kuris mokės nustatyti su Jumis tokį ryšį, kuriam esant Jus nebijosite objektyvo, net jeigu reikės fotografuotis viešoje vietoje.

Fotografas bus su Jumis visą Jūsų Šventę, o tai reiškia, kad jis neturėtų Jus varginti ir sukelti įtampą – Jus turėtumėt jaustis šalia jo lengvai ir nevaržomai.

Fotografas privalo turėti pakankamai įrangos tam, kad nebūtų nenumatytų atvejų (išsikrovė akumuliatoriai, nėra reikiamo objektyvo ar atminties kortelių ir t.t.)

Ir pats svarbiausias dalykas – Jus turite būti visiškai patenkinti nuotraukų kokybe ir stiliumi. Tam Jums pakanka pažiūrėti meistro portfolio ir nuspręsti patiems – ar tai yra tas, ko Jus ieškote ar ne. O jei planuojate vestuves su vestuvių planavimo komanda – paklauskite jų nuomonės dėl tam tikrų fotografų, nes būtent jiems tenka dažniausiai dirbti su vestuvių fotografais.

Jeigu Jums sunku apsispręsti arba Jus nesate tikras, kad į portfolio patalpintos būtent šio fotografo nuotraukos, susitarkite preliminariai foto sesijai. Tai gali būti išvyka prie jūros arba Love-story mieste, jei fotografas neturi fotostudijos.

Atkreipkite dėmesį į tai, kiek laiko užtruks nuotraukų retušavimas.

Dažniausiai sezono metu (gegužė-spalis) nuotraukos gali būti retušuojamos 3-5 mėnesius.

Jeigu Jūsų fotografas sako, kad atiduos Jums retušuotas nuotraukas per 2-3 dienas nuo Šventės pabaigos, pagalvokite, ar jis tikrai spės viską atlikti kokybiškai per tokį trumpą laikotarpį.

Taip pat Jums reikėtų susimąstyti, jeigu nuotraukas Jums žadės atiduoti už 7-10 mėnesių po Šventės. Dažniausiai tokie uždelsimai nėra pateisinami.

Darbo patirtis – tai, be abejo, labai svarbus faktorius, tačiau yra vienas BET:

Realiame gyvenime kartais pasitaiko tokie jauni fotografai, kurie neturi didelės fotografavimo patirties, tačiau turi nuostabia „uoslę“ ir daro tiesiog stulbinančias nuotraukas.

Kokie būna pagrindiniai fotografavimo žanrai?

* Reklaminis fotografavimas

* Portretinė fotografija

* Reportažinė fotografija

* Meninė fotografija

* Studijinė fotografija

    Su portretine ir reklamine fotografijomis viskas yra kaip ir aišku, o apie kitas galima pasakyti šiek tiek plačiau:

    Reportažinis fotografavimas yra naudojamas, kai fotografas atlieka renginyje „nematomo reporterio“ funkciją ir daro nuotraukas taip, kad niekam netrukdytų, nekuriant jokių pozavimų.

    Tai yra patogu, kai Jus nemėgstate pozuoti prieš foto objektyvus ir/arba nenorite fotografui skirti laiko Šventės metu.

    Taip pat reportažinį fotografavimą dažnai atlieka antras fotografas, kuris dirba poroje su pagrindiniu fotografu, dirbančiu kitu žanru.

    Vestuvių planavimas

    Meninė fotografija yra labiausiai paplitęs fotografavimo žanras. Esmė yra tame, kad fotografas, kaip menininkas, kuria tam tikrus siužetus nuotraukoms.

    Šituo žanru dirbti yra sunku tiems „modeliams“, kas nepriprato kasdieniame gyvenime pozuoti prieš fotokameras, nes tai reikalauja nemažai kantrybės, laiko bei noro.

    Tačiau svarbiausia čia – tai rezultatas. Kaip taisyklė, meninės nuotraukos visada yra įdomios, jaudinančios, mielos, juokingos (žiūrint, ko siekia autorius).

    Studijinė fotografija taip pat gali būti priskirta prie meninės fotografijos žanro. Vienintelis skirtumas būtų tas, kad fotografavimo vieta yra studija.

    Studijoje yra būtinas tam tikras pšvietimas ir kita įranga, kuri naudojama nepriekaištingų nuotraukų kūrimui. Vestuvių metu studijinė fotografija dažniausiai yra komponuojama su meninė išvykstamąja bei portretine fotografija.

    Dažnai fotosesijai studijoje yra naudojama daug įvairių papildomų aksesuarų (vėduoklės ir kaukės; statybiniai instrumentai; kostiumai; žaislai; motociklai ir mašinos ir t.t.), ypatingi baldai (moderno, provarso, renesanso, hi-tech stiliaus ir kt.), manekenai, gyvūnai, gėlės ir kt.

    Vestuvių planavimas

    Kaina – tai vienas svarbiausių faktorių Klientui (deja, kartais net svarbiau kokybės).

    Visų pirmą, reikia suvokti vieną paprastą dalyką – nebūna „nemokamu“ kokybiškų paslaugų arba tik už „simbolinę kainą“, jei tik tai nėra Jūsų giminaitis. Ir tai yra natūralu. Beje, nieko nesumokėjus, negalėsite ir nieko reikalauti.

    Nemokamas sūris, kaip sakoma...

    Kiekvienas profesionalus fotografas žino savo kainą, nes:

    * Jo įranga yra brangiai kainuojanti.

    * Savo arsenale jis turi dešimtis stažuočių, kursų ir visokių apmokymo programų, kurios reikalauja tam tikrų investicijų.

    * Jis pastoviai tobulinasi, dirba dienomis ir naktimis su naujais projektais, kad jo darbai priverstų žmones susižavėti.

    * Kai kurie fotografai dalyvauja (ir laimi) tam tikruose foto konkursuose, „užsitarnauja“ sau vardą, o tai irgi yra pagrindas kainai kelti

    Visą tai tikrai reikalauja didelių pastangų ir didelių išlaidų.

    Gero fotografo kainos Lietuvoje yra nuo 1000 iki 2000 eurų už pilną darbo dieną (fotografavimo laikas 8-10 val.), viso atiduodama apie 250-300 retušuotų nuotraukų, dažnai į tą sumą įeina ir foto knyga.

    Į ką dar reikia atkreipti dėmesį?

    1. Išstudijuokite pilną portfolio (o ne tik 20 geriausių nuotraukų fotografo tinklapyje ar FB)
    2. Pažiūrėkite, kiek žmonių dirba fotografų komandoje aikštelėje (1-3 ar daugiau), nuo to priklausys, kiek geriausiai „pagautų“ momentų bus užfiksuota.
    3. Pasitikslinkite, kokia medžiaga Jums atiteks galiausiai – kiek nuotraukų, kokiame formate, kokioje laikmenoje ir t.t. Dažnai į kainą įeina tik USB-atmintinė su nuotraukomis, o visą kitą galima įsigyti papildomai (foto knyga, foto filmas ir t.t.)

      Paprašykite rekomendacijų iš buvusių fotografo klientų (paklauskite ne tik apie nuotraukų kokybę, bet ir bendrai apie įspūdį, kurį jiems sudarė fotografas ir jo komanda).

      Mes, kaip vestuvių planuotojai, dirbame su daugybe vestuvinių fotografų, kurių yra skirtingi stiliai, žanrai, reikalavimai bei kainos. Kiekvienai porai mes parenkame būtent tą fotografą, kuris tiktų labiausiai, tačiau renkasi visada patys jaunieji – tam mes turime tikrą „balsavimo“ sistemą. Jaunieji pasirenka sau fotografą ne pagal žinomus/nežinomus vardus, o pagal jo darbus, kurie visada kalba „patys už save“.

      Gražių Jums švenčių ir puikiausių nuotraukų!

      Tatjana Vasičkina
      Vestuvių studija Wedding Dream
      http://weddingdream.lt/

      Autorius: Tatjana Vasičkina

      Grįžti atgal

      Grįžti i viršų